Lichtsporen | docu over Rob Glastra

Lichtsporen

Lichtsporen, is een documentaire van Paul Robbert Hodde, over de Schoonhovense fotograaf Rob Glastra. Hij staat bekend als de Zilverfotograaf, van de Zilverstad, maar heeft ook architectuur en events in zijn oeuvre. De film gaat op 20 oktober 2024 om 20:00 uur op Youtube in Premiere.

Dat is het fotografisch oog , dat zijn werk doet.

Rob Glastra

In deze film vertelt Rob over zijn jeugd herinneringen, zijn werkend leven en vele anekdotes over grappige situaties die hij meemaakte. Afgewisseld met gesprekken met zijn vrouw, buren, opdrachtgevers en vrienden. Je krijgt een beeld van Rob als persoon, en niet alleen als fotograaf, zo leer je hem als het ware kennen. Bovendien krijg je een glimp van het fotografisch werk dat hij in de afgelopen 57 jaren heeft vervaardigd. Hij vindt het niet nodig om zich als kunstenaar te profileren, maar zijn werk en persoonlijkheid is voor velen van bijzondere betekenis, en dat zegt voor mij voldoende. Neem een kijkje in het leven van Rob Glastra.

INHOUD

00:00 start
00:17 Lichtsporen
03:00 Oorlogsherinneringen
07:48 Na de oorlog
11:58 Tussen 20 en 30 jaar
14:20 Fotografie
19:28 Het avontuur
22:38 Architectuur in Rotterdam
24:38 Verzameling van historie
29:33 Licht om van te houden
34:10 Lichtsporen

Colofon: Fotografie Rob Glastra

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zegt Rob altijd. Daarop zeg ik nu: al die duizend beelden van Rob, daar heb ik nu geen woorden voor.

Gemke Jager - voormalig directeur Nederlands Zilvermuseum

MOTIVATIE VAN DE MAKER

Er is een aantal sporen die samenkomen. Dat ik Rob leerde kennen, dat onze vakken en interesses veel overeenkomsten hebben, mijn interesse in oorlogsherinneringen en een gebeurtenis die het geheel omzette in actie.

Toen ik in Schoonhoven kwam wonen in 2000 werd er een filmwedstrijd gehouden met als thema Ontmoeting, waaraan ik, bleek later, als enige meedeed. De film van de winnaar zou in het Arto theater worden vertoond op het grote doek. In de jury zat Rob. Ondanks dat er geen andere inzendingen waren, reikte Rob wel de prijs aan mij uit: de film had het thema treffend en uniek vertolkt. Met die Ontmoeting begon mijn vriendschap met Rob. In 2008 startte ik mijn bedrijf AlphaMotions en ontwikkelde me verder als zelfstandig videograaf en fotograaf. We konden elkaar gedurende de volgende jaren op verschillende evenementen treffen en helpen en deden een leuk aantal projecten als team samen. Rob zowel foto als video en ik zowel video als foto. Dit deden we onder andere in de cultuur sector, in de zilverstad, in de paardensport en tijdens Schoonhovense evenementen, voor Rob zijn klanten en voor mijn klanten.

In de gesprekken die we hadden bleek Rob ook een oorlogsherinnering te hebben die mij intrigeerde. Ik was toen begonnen met het filmen van diverse oorlogsmusea in Nederland en België en had interviews gedaan met verschillende mensen en veteranen over hun herinneringen. Ik heb toen een interview met Rob zijn moeder gefilmd als onderdeel van een serie interviews die ik te zijner tijd zou gebruiken voor een documentaire.

Ondertussen gingen de jaren door, en werd onze vriendschap hechter. Ik heb toen het idee om een docu over Rob zelf te maken, aan hem voorgelegd, en daaraan wilde hij wel meewerken, maar het kwam er niet van om te beginnen.

Ik werkte veel in de cultuursector in Utrecht als videograaf en werkte regelmatig met plezier samen met fotografe Anna van Kooij. Toen zij plotseling op 44 jarige leeftijd ziek werd en niet meer kon beter worden, werd er in korte tijd, een eerbetoon aan haar opgetuigd met haar mooiste foto’s en alle herinneringen die mensen hadden aan haar. Ik was erg onder de indruk van alle positieve energie en de getuigenissen over het belang en de schoonheid van Anna haar werk. Ze overleed kort nadat de tentoonstelling tot stand was gekomen. En ik vond het zo jammer dat ze maar zo kort van die roem kon genieten, en dat ze zelfs uit onverwachte hoeken merkte hoeveel ze had betekend en hoe mooi mensen haar werk vonden. Waarom gebeurde dat niet tijdens haar actieve carrière? Dat was voor mij de trigger om mijn documentaire plannen nu eens echt te gaan realiseren.

Deze docu is een eerbetoon aan Rob als vriend, mooi mens en fotograaf en geeft een kort beeld van zijn boeiende leven en vak en zijn werk. Ik ben blij dat ik het respect en waardering voor Rob op deze manier aan hem persoonlijk kan laten weten, en aan anderen kan laten zien wat voor bijzonder mens Rob is. Bovendien was het maken van docu ook een hele goede reden om eens op een andere manier iets samen te doen, en ongegeneerd door te vragen over al zijn belevenissen, terwijl ik hem film in het domein waar hij zelf zo graag en bevlogen in verkeert.

Meer informatie:
https://www.glastrafoto.nl
https://www.facebook.com/RobGlastraFotografie/
https://www.facebook.com/rob.glastra/

Ander werk

Carlos Amorales in front of his drawings
Leading Voices 2022
De verandering 1 van 6 portretten